Depressie (depressief)

Bijna iedereen voelt zich wel eens somber, verdrietig en kwaad. Deze emoties zijn zeer nuttig. Ze wijzen ons erop dat er iets is in ons leven wat pijn doet. 

Deze emoties kunnen echter ook steeds vaker en intenser in je leven komen en er voor zorgen dat je hieronder gebukt gaat. Er is sprake van een depressie als je je over een langere periode somber of neerslachtig voelt en ook op een aantal andere fronten klachten ondervindt. Zo is er meestal sprake van een aantal van de volgende klachten: een laag energie niveau, een negatief zelfbeeld, slaapproblemen, gewichtsverandering, lagere concentratie, schuldgevoelens, besluiteloosheid en/of suïcidale gedachten. Deze problemen kunnen een heel grote impact op je leven hebben.

Ook als er volgens de precieze definitie geen sprake is van een depressie kun je veel last hebben van somberheid, het gebrek aan plezier in je leven en andere symptomen. Ook in deze gevallen is het belangrijk en fijn om begeleiding te hebben.

De begeleiding maakt van verschillende invalshoeken gebruik. Concrete oefeningen worden afgewisseld met zoeken naar inzicht en onderzoeken en ontwikkelen van jouw eigen interne psychische structuur. Hierdoor werk je toe naar meer grip en kracht in je leven.